Hoe werkt dit in het dagelijks leven?

Ieder mens heeft bij z’n geboorte op aarde een pakketje meegekregen met aspecten die gekend willen zijn, dit leidt ertoe dat de onderliggende kwaliteiten tot ontplooiing worden gebracht. Het zijn trillingen, klaar om aangeraakt te worden in het leven, tot rijping te komen en waarvan de vrucht geplukt wordt door in liefde gekend te zijn.

Al in de vroege jeugd worden trillingen aangeraakt om manifest te gaan worden. Het heel jonge kind reageert op gevoelens in de zich voordoende situaties d.m.v. bijvoorbeeld spierspanningen. Die allereerste reacties worden van lieverlee overlevingspatronen en vormen mede de persoonlijkheid. Ook zijn de spierspanningen naderhand fysiek herkenbaar in de karakterstructuren en in de reacties in het dagelijks leven. Zo wordt van lieverlee de persoonlijkheid gevormd d.m.v. de overlevingspatronen in zijn/haar leven: we noemen dit de rode draad. Die aangeraakte trillingen zijn dan gerijpt tot blokkades en emotionele en mentale gebondenheden.

Op plekken waar door blokkades de energie niet stroomt, ontstaan ongemakken van allerlei soort, zodat wij kunnen herkennen, erkennen en tot acceptatie komen van wat daar zit, wat daar gekend wil zijn.

De patronen voor de rode draad, je overlevingsmechanismen, heb je onbewust zelf gecreëerd vanuit je kwetsbaarheid in je vroege jeugd. In de loop der jaren heb je ze geleefd, je eigen gemaakt totdat ze verweven en versmolten waren in de lagen (fysiek, emotioneel en mentaal) van je persoonlijkheid en je niet meer weet dat je denken en handelen door die patronen worden aangestuurd.

De persoonlijkheid blijft reageren vanuit die opgebouwde overlevingsmechanismen, vecht- vlucht- en vriesmechanismen van zijn rode draad... totdat door herkenning, erkenning en acceptatie van het eigen hogere wezen daarin verandering kan worden gebracht…

 

De rode draad als metgezel

In je rode draad ervaarde je aanvankelijk een ‘redder’ om te overleven, die zich vervolgens met je energie verweefde en versmolt, zodat je als persoonlijkheid je leven neer kunt zetten.

Aanvankelijk droeg je de rode draad als een goed gegoten pak. Maar toen het pak voor jou wat krapper werd, kon je hem ervaren als lastig of misschien wel als vijand. Hoe je de patronen ervaart hangt samen met het mechanisme: een vecht- vlucht- of vriesmechanisme. Het ene mechanisme is meer een vormgeving van de mannelijke kant in jezelf, een ander mechanisme meer van de vrouwelijke kant. In hoe je dit ervaart kan een verandering komen door te herkennen, erkennen en accepteren wat er speelt. 

Mijn ervaring uit die periode : Wat zou het me geholpen hebben als ik in deze fase al bekend was geweest met de werkzaamheid van rode draad! Gelukkig werd ik van binnenuit naar de Opleiding van de Stichting VSG geleid, waarbij ik toen ik mij aanmeldde de woorden sprak: "Ik kom hier voor verdieping!"

Door acceptatie van je rode draad, kan er transformatie plaatsvinden. En dan blijkt van lieverlee je rode draad een trouwe metgezel te zijn: een vriend die je als een aandrijving van laag naar laag laat gaan, van fase naar fase. Als je goed oplet, ga je hem steeds beter herkennen. Hij wijst je de weg naar het diepste punt in jezelf, opdat je je op dat punt kunt herinneren wie Je Bent en die donkere plek belicht wordt.

En wanneer je de ene bewustzijnslaag gehad hebt en je je overlevingsstrategie ‘in het gewaad, het energetisch materiaal van die laag’ omvat en overstijgt, ga je naar een volgende laag. Dit betreft een keuzemoment, er blijkt een soort wachtwoord te zijn, waardoor je ruimte maakt voor verdere ontvouwing van bewustzijn. Je zou kunnen zeggen: eerst had de rode draad een bepaalde rol en heeft je bij een poort gebracht. Om door die poort te gaan, zal je rode draad de functie van sleutel vervullen, dit gebeurt op basis van jouw overgave aan je Hoger Zelf.

In de volgende bewustzijnslaag, zielniveau, heb je nog steeds dezelfde (rode) draad maar de substantie is veranderd. Hij kan nu een andere rol krijgen: leidraad. Ofwel er is in je bewustzijn iets veranderd: de rode draad wordt kristallijn en spiegelt waarheid.